Veelgestelde
vragen

Wat is de beste plaatsing voor het buitendeel van de warmtepomp?

Het buitendeel van een lucht/water warmtepomp wordt op stabiele voeten (Big Foots) met een minimale hoogte van 20 cm gezet. Climer raadt zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval.

Waar plaats je het buitendeel van een warmtepomp nu het beste? In de tuin, aan de gevel, op het dak of misschien wel op de aanbouw? Houd rekening met de volgende aspecten:

Lucht toevoer
Het buitendeel geeft het beste rendement als deze verse lucht kan aanzuigen. De ruimte rondom het buitendeel, met name aan de voorzijde, dient daarom vrij te zijn (ongeveer 1 meter). Mocht hier een pad langslopen, houd er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. Houd er, bij het plaatsen van een ombouw om het buitendeel heen, rekening mee dat de luchtstroom hierdoor kan worden beperkt, waardoor het systeem niet optimaal kan werken. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de ombouw of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord.

Geluid
Idealiter staat het buitendeel op de grond in de tuin. Bij voorkeur wordt het buitendeel niet op houten (af)daken of dakkapellen geplaatst, omdat dat trillingen kan veroorzaken (in overleg kan hier toch voor worden gekozen i.c.m. speciale bigfoots met veren).

Bij voorkeur wordt het buitendeel ook niet onder het slaapkamerraam geplaatst. Climer Airys Compact warmtepompen produceren weliswaar weinig geluidsdruk, maar er zijn momenten in het jaar waar deze op vol vermogen zullen moeten draaien.

Er geldt een landelijke geluidsnorm waarbij warmtepompen niet meer dan 40 dB geluid mogen veroorzaken op de erfgrens. M.b.v. de specificaties van Climer en de rekentool van de Rijksoverheid kan men bepalen of de gekozen plek aan de geluidsnormen voldoet.

Vergunning
Een buitendeel voor of aan het huis kan het aangezicht van de straat veranderen. Daarom is er in sommige gevallen een vergunning nodig. De regels hieromtrent zijn per gemeente verschillend, het advies is dan ook om hier rekening mee te houden.

Afstand binnen- en buitendeel
Het buitendeel wordt aangesloten op een buffervat. Er geld geen maximale afstand tussen het buitendeel en het buffervat.

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wilt het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd? Download onze brochure.