Waarom maakt Climer geen tapwater met de lucht/water warmtepomp en wat betekent een gescheiden systeem?
Waarom maakt Climer geen tapwater met de lucht/water warmtepomp en wat betekent een gescheiden systeem?
In tegenstelling tot de meeste fabrikanten werkt Climer met een gescheiden systeem, waarbij feitelijk twee warmtepompen worden toegepast:
- Het tapwater t.b.v. het warme water uit de douche en waterkranen wordt opgewekt d.m.v. een thermodynamisch (TD-) paneel dat warmte uit buitenlucht, regen en sneeuw onttrekt en daarmee het water in het boilervat verwarmt. Afhankelijk van de instelling wordt de verwarming van het water ondersteund door een verwarmingsspiraal. Het tapwatersysteem beschikt in de binnenunit over een eigen compressor en pomp. Op de binnenunit zit ook de controller en bediening van het tapwater.
- De buitenunit verzorgt de verwarming van het buffervat waar vanuit de vloerverwarming en/of radiatoren in de ruimten verwarmd worden. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht d.m.v. een ventilator, warmtewisselaar en compressor en heeft een eigen pomp.
De grote voordelen van dit gescheiden systeem zijn:
+ de warmtepomp hoeft nooit te schakelen tussen het verwarmen van de woning en het opwarmen van tapwater. De buitenunit hoeft hierdoor de tijd dat benodigd was voor het verwarmen van het tapwater nooit ‘in te halen’. Hierdoor kan het verwarmen altijd continu en met een hoger rendement (want met een lagere aanvoertemperatuur) plaatsvinden.
+ het verwarmen van tapwater gebeurt d.m.v. een thermodynamisch paneel wat buiten geheel geluidloos is (terwijl een buitenunit dit juist op volle kracht zou moeten doen).
+ doordat de buitenunit met een lagere aanvoertemperatuur werkt (niets ‘in te halen’ t.b.v. verwarmen tapwater en het niet hoeven verwarmen van tapwater tot 55/60 graden) heb je veel minder last van ‘defrosts’. Een defrost is het moment dat bij koude vochtige buitenlucht de warmtepomp aanvriest en het ijs ontdooit door warm water uit het buffer/verwarmingssysteem te gebruiken. De warmtepomp werkt dan enkele minuten niet en het water in het verwarmingssysteem koelt af, wat een aanzienlijke verlaging van het rendement tot gevolg heeft.
+ wanneer de buitenunit ‘s zomers gebruikt wordt om te koelen hoeft deze niet steeds te schakelen tussen koelen van de woning en opwarmen van het tapwater wat ten koste gaat van het rendement.