Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht, de bodem of (grond)water en zet deze om in warmte waarmee de woning en/of het tapwater kan worden verwarmd. Dit doet een warmtepomp met een heel hoog gemiddeld rendement, waardoor een warmtepomp wel 4 tot 5 keer efficiënter is dan een cv-ketel.
Dit rendement wordt vaak uitgedrukt met de Engelse term Coefficient Of Performance (COP), waarbij een COP van 4 betekent dat er uit 1 kWh elektriciteit die je erin stopt 4 kWh aan warmte wordt opgewekt, ofwel een rendement van 400%. Omdat de energie uit de bron niets kost, zijn er enkel kosten voor elektriciteit van toepassing.
Dit hoge rendement is mogelijk doordat gebruik wordt gemaakt van een thermodynamische cyclus waarbij een koelmiddel continu wordt verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en geëxpandeerd. Hierdoor wordt heel efficiënt warmte verplaatst. Eigenlijk is dit hetzelfde werkingsprincipe als een koelkast, waarbij warmte uit de koelkast wordt onttrokken en wordt afgegeven aan de achterzijde van de koelkast.
Een warmtepomp geeft voor verwarming de uit de bron onttrokken energie af aan het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, luchtverwarming of convectoren) van de woning.
Warm tapwater ontstaat door de uit de bron onttrokken energie aan een groot boilervat met koud water toe te voegen, waarmee het vat naar een temperatuur van 55/60 graden gaat.
Omdat een warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur werkt (maximaal 55 graden) dan een cv-ketel op gas, moet het afgiftesysteem en isolatiewaarde van een woning geschikt zijn of worden gemaakt voor deze lagere aanvoertemperaturen om er zeker van te zijn dat deze woning ook bij lage buitentemperaturen altijd comfortabel warm blijft. Daarnaast geldt: hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe hoger het rendement (COP) van de warmtepomp.