Hoe wordt het vermogen van de warmtepomp bepaald? Is elke woning hiermee gegarandeerd comfortabel warm?
Hoe wordt het vermogen van de warmtepomp bepaald? Is elke woning hiermee gegarandeerd comfortabel warm?
Het vermogen van de warmtepomp wordt bepaald aan de hand van de zogeheten warmtebehoefte van de woning.
Deze warmtebehoefte is o.a. afhankelijk van de gekozen bouwwijze (o.a. isolatiewaarde), het toegepaste ventilatiesysteem, de overige installatiecomponenten in de woning en de woningvergrotende opties zoals een uitbouw of dakkapel.
Climer levert warmtepompen van enkele kilowatts tot en met vele tientallen kilowatts. Hiermee kan in principe elke woning gegarandeerd comfortabel warm worden gekregen.
De uitdaging is om de juiste balans te vinden: vermogen genoeg om de woning bij -10 °C warm te houden en niet té veel vermogen zodat men niet onnodig veel energie verbruikt.
In veel gevallen is een huis al geschikt voor het toepassen van een warmtepomp, in ander gevallen zijn er aanvullende maatregelen nodig voor een effectieve warmtepompoplossing.
Om zeker te weten hoeveel warmtebehoefte een woning nodig heeft, is het sterk aan te raden om een warmteverliesberekening (ook wel warmtelast- of transmissieberekening) te laten uitvoeren.
De installateur kijkt in de basis goed naar deze warmtebehoefte.
Vervolgens adviseert hij een zo efficiënt mogelijk werkende warmtepomp, gericht op maximaal comfort voor de specifieke situatie.
Zwaar genoeg om de woning bij -10 °C warm te houden en niet té zwaar zodat er niet onnodig veel energie wordt verbruikt.
Kortom een comfortabele en duurzame warmtepompinstallatie, die perfect is afgestemd op de woning én het gebruik.