Kan een warmtepomp in elk woning worden toegepast?
Kan een warmtepomp in elk woning worden toegepast?
Ja, in principe kan dat. In theorie kan elke woning middels een warmtepomp verwarmt worden. Maar misschien is het beter om eerst enkele wijzigingen aan de woning aan te brengen voordat de keuze voor een warmtepomp gemaakt wordt.
De warmtepomp is namelijk bedoeld voor zogenaamde lagetemperatuurafgifte. Bij een woning die slecht of niet geïsoleerd is, is het aan te raden om dit aan te pakken. Als de woning kierdicht en geïsoleerd is, dan kan de warmtepomp zonder enige twijfel toegepast worden. Wel moet men kijken of het warmteafgiftesysteem geschikt is, of geschikt gemaakt kan worden voor lage temperatuurverwarming.
Een warmtepomp vult het warmteverlies van de woning aan om de binnentemperatuur constant te houden. De hoeveelheid warmte die een woning verliest hangt van veel factoren af: de isolatiewaarde, de grootte van de woning, de plaats van de woning, de manier van ventileren, de buitentemperatuur, de gewoontes en het gedrag van de bewoners, etc. Hoe minder warmteverlies, hoe minder vermogen de warmtepomp nodig heeft en hoe lager de investering en het energieverbruik.
Het verlagen van het energieverlies van de woning door bijvoorbeeld:
- toepassen van HR++ glas
- spouwmuurisolatie
- warmteterugwinsysteem (WTW) / balansventilatie
Kan een aanzienlijke verlaging van het warmteverlies opleveren en daarmee besparing op de energiekosten van een warmtepomp.
Om te weten hoeveel warmteverlies een woning heeft, is het sterk aan te raden om een warmteverliesberekening (ook wel warmtelast- of transmissieberekening) te laten uitvoeren.