Veelgestelde
vragen

Wat zijn merkbare verschillen van het verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel?

Een warmtepomp werkt anders dan men gewend is met een cv-ketel. Een cv-ketel wordt door een thermostaat ingeschakeld als er warmtevraag is en weer uitgeschakeld als de wenstemperatuur is bereikt. Een cv-ketel werkt met verwarmingswatertemperaturen van 70 tot wel 90 °C. De warmteafgifte is daarom zo groot, dat een cv-ketel de woning altijd en relatief snel warm krijgt, ook als de verwarmingsinstallatie niet goed is ingeregeld.

Een warmtepomp werkt daarentegen het meest efficiënt als deze continu en heel geleidelijk zijn warmte kan afgeven aan de woning en staat daarom altijd aan. Het verwarmen wordt bepaald door een combinatie van de buitentemperatuur (stooklijn) en het verschil in temperatuur tussen het in- en uitgaande verwarmingswater (aanvoer en retour).

Een warmtepomp is ontworpen om de hele woning warm te houden met (veel) lagere verwarmingswatertemperaturen dan een cv-ketel. Hierdoor gaat het verwarmen van de woning met uw warmtepomp aanzienlijk trager.

Daarom is het belangrijk dat de gehele installatie goed is ingeregeld, er een stabiele warmtevraag is in alle ruimten van de woning en in principe geen gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld nachtverlaging en een sterk wisselende warmtevraag wordt voorkomen (bijvoorbeeld een kantoor dat in het weekend niet wordt verwarmd en tijdens (thuis)werkdagen tijdelijk op 21 °C wordt ingesteld).

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wilt het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd? Download onze brochure.