Thermodynamische panelen vs. de traditionele warmtepomp, wat is het verschil?

Thermodynamische panelen vs. de traditionele warmtepomp, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen thermodynamische panelen en een normale warmtepomp is de bron van warmte. Thermodynamische panelen onttrekken warmte uit de buitenlucht, terwijl een normale warmtepomp warmte kan onttrekken uit de buitenlucht, de bodem of het water.

Thermodynamische panelen zijn dus een type warmtepomp, maar ze hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtepompen:

 • Ze zijn zeer efficiënt. De COP (Coefficient of Performance) kan oplopen tot 7, wat betekent dat voor elke 1 kWh aan elektriciteit die wordt gebruikt, 7 kWh aan warmte wordt opgewekt.
 • Ze kunnen worden gebruikt in alle weersomstandigheden. Zelfs bij koude temperaturen kunnen ze nog steeds warmte onttrekken aan de lucht.
 • Ze zijn onderhoudsarm. De panelen hebben geen bewegende delen en hoeven daarom niet vaak te worden onderhouden.

Normale warmtepompen hebben ook een aantal voordelen:

 • Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan vermogens, zodat ze geschikt zijn voor elke woning of bedrijf.
 • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf.
 • Ze zijn eenvoudig te installeren.

De keuze tussen thermodynamische panelen en een normale warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • De locatie van de woning of het bedrijf. In gebieden met koude winters is een normale warmtepomp met een bodembron of waterbron een betere keuze.
 • Het budget. Thermodynamische panelen zijn duurder in aanschaf dan normale warmtepompen.
 • De behoefte aan warmte. Als er veel warmte nodig is, is een normale warmtepomp met een hoger vermogen een betere keuze.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Meer informatie

Rolf van Dam

[email protected]
+31 229-220011

FAQ

Hoe werken thermodynamische panelen?

Thermodynamische panelen werken volgens het principe van de thermodynamische cyclus. Het koudemiddel in de buizen wordt door een compressor verwarmd. Het warme koudemiddel wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid, waar het warmte afgeeft aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

De thermodynamische cyclus

De thermodynamische cyclus is een cyclus van vier processen die de warmte uit de buitenlucht onttrekken en overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

 1. Compressie: De compressor zuigt het koudemiddel aan en verhoogt de druk en de temperatuur.
 2. Verdamping: Het koudemiddel wordt geëvapareerd in de verdamper. Dit proces kost energie, die wordt geleverd door de compressor.
 3. Verdampingswarmteoverdracht: Het koudemiddel neemt warmte op uit de buitenlucht.
 4. Condensatie: Het koudemiddel wordt geconserveerd in de condensor. Dit proces geeft warmte af.

De warmtewisselaar

De warmtewisselaar is een apparaat dat de warmte uit het koudemiddel overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden. De warmtewisselaar is meestal gemaakt van metaal of kunststof.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd is de besparing per jaar gedeeld door de totale investering. Dit is voor iedere situatie verschillend en hangt ook sterk af van de energieprijzen. Uiteraard is het zo dat als de gasprijs sterker stijgt dan de elektriciteitsprijs, de warmtepomp sneller is terugverdiend.

Bovendien is een huis dat geschikt is (gemaakt) voor en voorzien van een warmtepomp meer waard (beter energielabel).

De terugverdientijd is niet voor iedereen bepalend voor het maken van de investering in een warmtepomp. Voor veel mensen is het klimaat een belangrijke overweging: het niet meer hoeven verbranden van fossiele brandstoffen. Ook is een veelgehoorde overweging: minder afhankelijkheid.

Men kan zich ook afvragen: in hoeveel jaar heb ik mijn keuken terugverdiend?
Een warmtepompoplossing van Climer is een kwalitatief hoogstaande investering in comfort. Dat is ook wat waard.

Hoeveel kan men besparen op de gasrekening bij het toepassen van een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor een flinke vermindering (hybride, all electric ready) of volledige vervanging (all electric) in het gebruik van aardgas.
Daarvoor in de plaats gaat men meer elektriciteit gebruiken.

Een mogelijke besparing in € hangt natuurlijk van huidige en toekomstige gas- en elektraprijzen af.
Hiernaast zijn er ook factoren waar men persoonlijk invloed op heeft, waaronder de instellingen, regeling en plaatsing van de warmtepomp, het afgiftesysteem, de isolatiewaarde van het huis, het klimaat, de comfortwensen en het gedrag van het huishouden.

Door al deze factoren is iedere situatie anders en kan je hier geen bedrag of besparing aan koppelen.

In het ideale geval kun je het gasverbruik in m3 vermenigvuldigen met twee om op het extra elektriciteitsverbruik in kWh uit te komen. Dus idealiter zal 2000 m3 gas per jaar neerkomen op 4000 kWh extra elektriciteitsverbruik. In minder ideale situaties zal je rekening moeten houden met een factor 2,5 of hoger. Daarmee kun je in combinatie met de energieprijzen grofweg berekenen wat men zal besparen.

Wat is het rendement van een warmtepomp t.o.v. een cv-ketel?

De gemiddelde COP-waarde van een moderne warmtepomp ligt tussen de 4 en 6.
Dit betekent dat je ten koste van 1 kW aan energie, 4 tot 6 kW aan warmte terugkrijgt.
Dit is een rendement van maar liefst 400% tot 600%.

Het rendement van een cv-ketel op aardgas ligt op 90% tot 100%.
Dit rendement is een stuk lager dan bij een warmtepomp doordat de cv-ketel de energie uit het gas moet halen, en de waterdamp / energie die vrijkomt tijdens het opwarmingsproces verloren gaat. Moderne HR kunnen de energie uit waterdamp overigens wel benutten, echter een CV-ketel kan, in tegenstelling tot een warmtepomp, niet meer energie produceren dan hij verbruikt.

Ontdek de next generation warmtepompen van Climer

Climer Benelux helpt jou met next generation warmtepompen. Onze Thermodynamische Panelen zorgen voor ongekende voordelen voor jou én je klant. Benieuwd? Download onze brochure!

Titel

Ga naar de bovenkant