Welk afgifte systeem is nodig bij een warmtepomp?

Welk afgifte systeem is nodig bij een warmtepomp?

Het afgiftesysteem is een essentieel onderdeel van iedere verwarmingsinstallatie, met als stelregel:
hoe lager de temperatuur is die een warmtepomp moet maken (aanvoertemperatuur), hoe hoger het rendement.

Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier van het verwarmen van een ruimte. Vloerverwarming bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water verwarmt de vloer en de vloer verwarmt op haar beurt de ruimte. De vloer heeft een relatief groot oppervlakte om warmte af te geven. Daarom kan de temperatuur van de vloer aanzienlijk lager zijn dan bij traditionele radiatoren. Dit maakt vloerverwarming bij uitstek geschikt i.c.m. een warmtepomp, met een laag energieverbruik tot gevolg. Daarnaast kan er zomers ook nog eens worden gekoeld. Ditzelfde geldt ook voor wandverwarming.

Een klassieke radiator is nog altijd het meest gebruikte afgiftesysteem in Nederland. Door de radiatoren stroomt warm water, dat zijn warmte afgeeft aan het metaal van de radiator. Het metaal geeft de warmte vervolgens af aan de omgeving door straling. De lucht in de buurt van de radiator wordt warmer en de warmte wordt verspreid door convectie. Voor een goede warmteafgifte door middel van convectie is een relatief hoge watertemperatuur nodig. Voor het toepassen van een warmtepomp is een belangrijke voorwaarde is dat er genoeg bestaande radiatoren zijn om op een lage temperatuur je huis voldoende te verwarmen. Met behulp van radiatorventilatoren kan de warmteafgifte worden verbeterd. Mocht dit onvoldoende zijn, dan dienen lagetemperatuurradiatoren (LTV-radiatoren) of fancoils (waarmee ook effectief gekoeld kan worden) te worden toegepast.

FAQ

Hoe werken thermodynamische panelen?

Thermodynamische panelen werken volgens het principe van de thermodynamische cyclus. Het koudemiddel in de buizen wordt door een compressor verwarmd. Het warme koudemiddel wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid, waar het warmte afgeeft aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

De thermodynamische cyclus

De thermodynamische cyclus is een cyclus van vier processen die de warmte uit de buitenlucht onttrekken en overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

  1. Compressie: De compressor zuigt het koudemiddel aan en verhoogt de druk en de temperatuur.
  2. Verdamping: Het koudemiddel wordt geëvapareerd in de verdamper. Dit proces kost energie, die wordt geleverd door de compressor.
  3. Verdampingswarmteoverdracht: Het koudemiddel neemt warmte op uit de buitenlucht.
  4. Condensatie: Het koudemiddel wordt geconserveerd in de condensor. Dit proces geeft warmte af.

De warmtewisselaar

De warmtewisselaar is een apparaat dat de warmte uit het koudemiddel overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden. De warmtewisselaar is meestal gemaakt van metaal of kunststof.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Thermodynamische panelen vs. de traditionele warmtepomp, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen thermodynamische panelen en een traditionele lucht/water warmtepomp is dat een thermodynamische warmtepomp geen actieve ventilator bezit waarmee geforceerd lucht langs de verdamper wordt geblazen. Thermodynamische panelen onttrekken op een ‘natuurlijk manier’ energie uit de buitenlucht.

Thermodynamische panelen zijn dus een type warmtepomp en hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtepompen:

  • Er wordt geen actieve buitenunit toegepast bij een thermodynamische warmtepomp waardoor deze buiten volledig (0 dB) stil is.
  • Een thermodynamische warmtepomp werkt altijd. Zelfs bij koude temperaturen kunnen ze nog steeds energie onttrekken aan de lucht.
  • Een thermodynamische warmtepomp is onderhoudsarm. De thermodynamische panelen hebben geen bewegende delen en hoeven daarom niet vaak te worden onderhouden.

Traditionele lucht/water warmtepompen hebben ook een aantal voordelen:

  • Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan vermogens, zodat ze geschikt zijn voor elke woning of bedrijf.
  • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Ze zijn eenvoudig te installeren.

De keuze tussen thermodynamische panelen en een lucht/water warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Het benodigde vermogen om het object op temperatuur te krijgen.
  • Ruimte en/of geluidscriteria. Is er ruimte om een lucht/water warmtepomp te plaatsen? Thermodynamische panelen zijn flexibel te plaatsen.
  • Het budget. Thermodynamische panelen zijn duurder in aanschaf dan normale warmtepompen.
  • De snelheid waarop een vat moet worden opgewarmd. Als er snel veel warmte nodig is, is een lucht/water warmtepomp met een hoog vermogen een betere keuze.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd is de besparing per jaar gedeeld door de totale investering. Dit is voor iedere situatie verschillend en hangt ook sterk af van de energieprijzen. Uiteraard is het zo dat als de gasprijs sterker stijgt dan de elektriciteitsprijs, de warmtepomp sneller is terugverdiend.

Bovendien is een huis dat geschikt is (gemaakt) voor en voorzien van een warmtepomp meer waard (beter energielabel).

De terugverdientijd is niet voor iedereen bepalend voor het maken van de investering in een warmtepomp. Voor veel mensen is het klimaat een belangrijke overweging: het niet meer hoeven verbranden van fossiele brandstoffen. Ook is een veelgehoorde overweging: minder afhankelijkheid.

Men kan zich ook afvragen: in hoeveel jaar heb ik mijn keuken terugverdiend?
Een warmtepompoplossing van Climer is een kwalitatief hoogstaande investering in comfort. Dat is ook wat waard.

Hoeveel kan men besparen op de gasrekening bij het toepassen van een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor een flinke vermindering (hybride, all electric ready) of volledige vervanging (all electric) in het gebruik van aardgas.
Daarvoor in de plaats gaat men meer elektriciteit gebruiken.

Een mogelijke besparing in € hangt natuurlijk van huidige en toekomstige gas- en elektraprijzen af.
Hiernaast zijn er ook factoren waar men persoonlijk invloed op heeft, waaronder de instellingen, regeling en plaatsing van de warmtepomp, het afgiftesysteem, de isolatiewaarde van het huis, het klimaat, de comfortwensen en het gedrag van het huishouden.

Door al deze factoren is iedere situatie anders en kan je hier geen bedrag of besparing aan koppelen.

In het ideale geval kun je het gasverbruik in m3 vermenigvuldigen met twee om op het extra elektriciteitsverbruik in kWh uit te komen. Dus idealiter zal 2000 m3 gas per jaar neerkomen op 4000 kWh extra elektriciteitsverbruik. In minder ideale situaties zal je rekening moeten houden met een factor 2,5 of hoger. Daarmee kun je in combinatie met de energieprijzen grofweg berekenen wat men zal besparen.

Wat is het rendement van een warmtepomp t.o.v. een cv-ketel?

De gemiddelde COP-waarde van een moderne warmtepomp ligt tussen de 4 en 6.
Dit betekent dat je ten koste van 1 kW aan energie, 4 tot 6 kW aan warmte terugkrijgt.
Dit is een rendement van maar liefst 400% tot 600%.

Het rendement van een cv-ketel op aardgas ligt op 90% tot 100%.
Dit rendement is een stuk lager dan bij een warmtepomp doordat de cv-ketel de energie uit het gas moet halen, en de waterdamp / energie die vrijkomt tijdens het opwarmingsproces verloren gaat. Moderne HR kunnen de energie uit waterdamp overigens wel benutten, echter een CV-ketel kan, in tegenstelling tot een warmtepomp, niet meer energie produceren dan hij verbruikt.

Welkom bij Climer

Climer Benelux is exclusief distributeur van Climer warmtepompen in de Benelux en dé specialist in thermodynamische warmtepompen.
Meer informatie? Bekijk onze brochure!

Ga naar de bovenkant