Veelgestelde
vragen

Welk afgifte systeem is nodig bij een warmtepomp?

Het afgiftesysteem is een essentieel onderdeel van iedere verwarmingsinstallatie, met als stelregel:
hoe lager de temperatuur is die een warmtepomp moet maken (aanvoertemperatuur), hoe hoger het rendement.

Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier van het verwarmen van een ruimte. Vloerverwarming bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water verwarmt de vloer en de vloer verwarmt op haar beurt de ruimte. De vloer heeft een relatief groot oppervlakte om warmte af te geven. Daarom kan de temperatuur van de vloer aanzienlijk lager zijn dan bij traditionele radiatoren. Dit maakt vloerverwarming bij uitstek geschikt i.c.m. een warmtepomp, met een laag energieverbruik tot gevolg. Daarnaast kan er zomers ook nog eens worden gekoeld. Ditzelfde geldt ook voor wandverwarming.

Een klassieke radiator is nog altijd het meest gebruikte afgiftesysteem in Nederland. Door de radiatoren stroomt warm water, dat zijn warmte afgeeft aan het metaal van de radiator. Het metaal geeft de warmte vervolgens af aan de omgeving door straling. De lucht in de buurt van de radiator wordt warmer en de warmte wordt verspreid door convectie. Voor een goede warmteafgifte door middel van convectie is een relatief hoge watertemperatuur nodig. Voor het toepassen van een warmtepomp is een belangrijke voorwaarde is dat er genoeg bestaande radiatoren zijn om op een lage temperatuur je huis voldoende te verwarmen. Met behulp van radiatorventilatoren kan de warmteafgifte worden verbeterd. Mocht dit onvoldoende zijn, dan dienen lagetemperatuurradiatoren (LTV-radiatoren) of fancoils (waarmee ook effectief gekoeld kan worden) te worden toegepast.

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wilt het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd? Download onze brochure.