Ervaringen met Climer: ‘’Naar nul op de meter dankzij Climer’s TD-warmtepomp’’

Steeds meer mensen zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor Mark van Loon uit Slootdorp is het daarnaast een prestigeproject geworden om nul op de energiemeter te halen. Goed voor het milieu en geweldig voor de portemonnee. Een goede warmtepomp hoort bij dit streven, maar waarom koos Mark voor Climer? We spraken Mark negen maanden na de installatie en vroegen hem naar zijn ervaringen met Climer, en of hij zijn doel nul op de meter al behaald heeft.


Waarom koos je voor een warmtepomp? 

‘’Ik wil graag van het gas af. Behalve dat we graag een steentje bijdragen aan een beter milieu en minder uitstoot, is ‘nul op de meter’ wel een beetje mijn prestigeproject geworden. We hebben al een elektrische auto gecombineerd met zonnepanelen, nu was de combinatie warmtepomp met zonnepanelen de volgende stap.’’ 

Lees ook: Ervaringen met Climer warmtepompen: ‘’Wij gebruiken alleen nog een beetje gas om te koken’’

Welke warmtepomp van Climer is het geworden? 

 ‘’Onze keuze is gevallen op de Airys ACP08 / EH200TDBT50 warmtepomp. We hebben nu een buitenunit op de aanbouw met daarachter een thermodynamisch paneel (zie op de bovenstaande foto onder het raam tegen de wand). Op de zolder staat de binnenunit met een buffervat van 200 liter.’’  De Airys Compact ACP08 is een hoogfrequente, compacte lucht/water warmtepomp waarmee je zowel kunt verwarmen als koelen. Deze warmtepomp is direct aan te sluiten op vloerverwarming, luchtverwarming of radiatoren. Daarnaast kun je de warmtepomp combineren met de EcoHeat BT50, die twee geïntegreerde RVS buffervaten bevat waardoor je direct te maken hebt met een full-electric oplossing. 

Je liet ook een thermodynamisch paneel installeren, waarom? 

‘’Het thermodynamische paneel is geweldig! Het overtreft eerlijk gezegd alle verwachtingen. Ik was oprecht vooraf bang dat de buren last van de warmtepomp zouden hebben. Denk dan met name aan het geluid dat de buitenunit maakt. Maar in het voorjaar en de zomer heeft de buitenunit helemaal niet gedraaid. Dat kwam omdat alle warmte uit het thermodynamische paneel kwam, en die maakt geen enkel geluid. In de winter gebruikt de warmtepomp wel de buitenunit, maar je hoort hem vrijwel niet.’’  

Waarom koos de familie van Loon voor Climer? 

‘’Er waren een paar zaken die ons deden kiezen voor Climer: 

  • De intake was heel fijn. Onze installateur had iemand van Climer mee, die samen met mij inventariseerde wat ik nodig had. Een groot gezin, hoekhuis op een winderige locatie: ‘’’’Niet besparen op buffervaten en vermogen”, was het advies. Want dat is minder comfortabel en leidt tot meer geluidsoverlast. 
  • Climer had in onze ogen de beste techniek: een goed werkend thermodynamisch paneel, krachtige buitenunit en groot buffervat is wat we nodig hadden en Climer wist dit bij ons prima te bieden. 
  • Climer is gespecialiseerd in thermodynamische panelen en biedt dat als een van de weinige partijen aan.”

Resultaat: van het gas af met een fijner binnenklimaat

Is het de familie al gelukt om nul op de meter te halen? ‘’Nul op de meter hebben we nog niet bereikt, maar we zijn er bijna. Binnenkort plaatsen we extra zonnepanelen en dan zou het prestigeproject zowaar voltooid kunnen zijn. We zijn dankzij Climer inderdaad, zoals ons doel was, van het gas af. Onze energierekening ging direct naar beneden. Maar een bijkomend voordeel was het fijnere binnenklimaat: een warmtepomp is efficiënter met vloerverwarming, dus die hebben we gelijk laten plaatsen.’’

Hoe tevreden ben je over Climer?

‘’De warmtepomp staat nu een winter, een voorjaar en een zomer. De huidige herfst is nieuw voor ons maar die gaan we ook met vertrouwen tegemoet. Vooral in de zomer vond ik de warmtepomp echt een uitkomst want de buitenunit heeft niet eens gedraaid. De binnenunit maakt daarnaast niet meer geluid dan een koelkast en we kunnen met gemakt allemaal na elkaar douchen thuis, en dat terwijl we een gezin met drie kinderen zijn. Nog nooit zijn we zonder warm water komen te zitten. Zelfs niet als de kinderen na elkaar in bad gaan. Ik kan de producten van Climer oprecht aan iedereen aanraden.’’ 

Ook aan de slag met de warmtepompen van Climer?

Als installateur kun je direct contact opnemen met ons, wij kunnen je in onze showroom werkende installaties laten zien, of je kunt een proefplaatsing aanvragen. Wil je misschien thuis zelf een Climer warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie

Rolf van Dam

Rolf@climer-benelux.com
+31 229-220011

FAQs

Hoe werken thermodynamische panelen?

Thermodynamische panelen werken volgens het principe van de thermodynamische cyclus. Het koudemiddel in de buizen wordt door een compressor verwarmd. Het warme koudemiddel wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid, waar het warmte afgeeft aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

De thermodynamische cyclus

De thermodynamische cyclus is een cyclus van vier processen die de warmte uit de buitenlucht onttrekken en overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

  1. Compressie: De compressor zuigt het koudemiddel aan en verhoogt de druk en de temperatuur.
  2. Verdamping: Het koudemiddel wordt geëvapareerd in de verdamper. Dit proces kost energie, die wordt geleverd door de compressor.
  3. Verdampingswarmteoverdracht: Het koudemiddel neemt warmte op uit de buitenlucht.
  4. Condensatie: Het koudemiddel wordt geconserveerd in de condensor. Dit proces geeft warmte af.

De warmtewisselaar

De warmtewisselaar is een apparaat dat de warmte uit het koudemiddel overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden. De warmtewisselaar is meestal gemaakt van metaal of kunststof.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Thermodynamische panelen vs. de traditionele warmtepomp, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen thermodynamische panelen en een traditionele lucht/water warmtepomp is dat een thermodynamische warmtepomp geen actieve ventilator bezit waarmee geforceerd lucht langs de verdamper wordt geblazen. Thermodynamische panelen onttrekken op een ‘natuurlijk manier’ energie uit de buitenlucht.

Thermodynamische panelen zijn dus een type warmtepomp en hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtepompen:

  • Er wordt geen actieve buitenunit toegepast bij een thermodynamische warmtepomp waardoor deze buiten volledig (0 dB) stil is.
  • Een thermodynamische warmtepomp werkt altijd. Zelfs bij koude temperaturen kunnen ze nog steeds energie onttrekken aan de lucht.
  • Een thermodynamische warmtepomp is onderhoudsarm. De thermodynamische panelen hebben geen bewegende delen en hoeven daarom niet vaak te worden onderhouden.

Traditionele lucht/water warmtepompen hebben ook een aantal voordelen:

  • Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan vermogens, zodat ze geschikt zijn voor elke woning of bedrijf.
  • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Ze zijn eenvoudig te installeren.

De keuze tussen thermodynamische panelen en een lucht/water warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Het benodigde vermogen om het object op temperatuur te krijgen.
  • Ruimte en/of geluidscriteria. Is er ruimte om een lucht/water warmtepomp te plaatsen? Thermodynamische panelen zijn flexibel te plaatsen.
  • Het budget. Thermodynamische panelen zijn duurder in aanschaf dan normale warmtepompen.
  • De snelheid waarop een vat moet worden opgewarmd. Als er snel veel warmte nodig is, is een lucht/water warmtepomp met een hoog vermogen een betere keuze.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd is de besparing per jaar gedeeld door de totale investering. Dit is voor iedere situatie verschillend en hangt ook sterk af van de energieprijzen. Uiteraard is het zo dat als de gasprijs sterker stijgt dan de elektriciteitsprijs, de warmtepomp sneller is terugverdiend.

Bovendien is een huis dat geschikt is (gemaakt) voor en voorzien van een warmtepomp meer waard (beter energielabel).

De terugverdientijd is niet voor iedereen bepalend voor het maken van de investering in een warmtepomp. Voor veel mensen is het klimaat een belangrijke overweging: het niet meer hoeven verbranden van fossiele brandstoffen. Ook is een veelgehoorde overweging: minder afhankelijkheid.

Men kan zich ook afvragen: in hoeveel jaar heb ik mijn keuken terugverdiend?
Een warmtepompoplossing van Climer is een kwalitatief hoogstaande investering in comfort. Dat is ook wat waard.

Hoeveel kan men besparen op de gasrekening bij het toepassen van een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor een flinke vermindering (hybride, all electric ready) of volledige vervanging (all electric) in het gebruik van aardgas.
Daarvoor in de plaats gaat men meer elektriciteit gebruiken.

Een mogelijke besparing in € hangt natuurlijk van huidige en toekomstige gas- en elektraprijzen af.
Hiernaast zijn er ook factoren waar men persoonlijk invloed op heeft, waaronder de instellingen, regeling en plaatsing van de warmtepomp, het afgiftesysteem, de isolatiewaarde van het huis, het klimaat, de comfortwensen en het gedrag van het huishouden.

Door al deze factoren is iedere situatie anders en kan je hier geen bedrag of besparing aan koppelen.

In het ideale geval kun je het gasverbruik in m3 vermenigvuldigen met twee om op het extra elektriciteitsverbruik in kWh uit te komen. Dus idealiter zal 2000 m3 gas per jaar neerkomen op 4000 kWh extra elektriciteitsverbruik. In minder ideale situaties zal je rekening moeten houden met een factor 2,5 of hoger. Daarmee kun je in combinatie met de energieprijzen grofweg berekenen wat men zal besparen.

Welkom bij Climer

Climer Benelux is exclusief distributeur van Climer warmtepompen in de Benelux en dé specialist in thermodynamische warmtepompen.
Meer informatie? Bekijk onze brochure!

Titel

Ga naar de bovenkant