Verkoop van warmtepompen in Europa stijgt met 40%!

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn in 2022 wereldwijd 11% meer warmtepompen verkocht dan in het jaar ervoor. In Europa was dit maar liefst 40%. En dit blijft stijgen! Hoge energieprijzen en stimulans van overheden worden als de voornaamste redenen genoemd.


In het meest recente rapport van de IEA (Internationale Energie Agentschap) wordt gemeld dat de verkoop van warmtepompen wereldwijd met 11% is gestegen in 2022. Dit markeert het tweede jaar op rij van dubbelcijferige groei voor deze centrale technologie in de overgang naar veilige en duurzame verwarming. Deze ontwikkeling werd gestimuleerd door toenemende beleidsondersteuning en prikkels voor warmtepompen vanwege de hoge prijzen van aardgas en de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Lees ook: Plaatsen van een warmtepomp: zo bereken je wat het maximaal toelaatbare geluidsvermogensniveau is

Europa kende een recordjaar voor de verkoop van warmtepompen, met een groei van bijna 40%. Met name de verkoop van lucht-watermodellen, die compatibel zijn met typische radiatoren en vloerverwarmingssystemen, steeg met bijna 50% in Europa. In de Verenigde Staten overtroffen de aankopen van warmtepompen die van gasfornuizen. In China, de grootste warmtepompmarkt ter wereld, bleven de verkopen echter stabiel te midden van een algemene economische vertraging.

Wereldwijd dekken warmtepompen, wanneer ze als hoofdverwarmingssysteem worden gebruikt, ongeveer 10% van de verwarmingsbehoeften in gebouwen. Dit komt overeen met meer dan 100 miljoen huishoudens, wat betekent dat één op de tien huizen die aanzienlijke verwarming nodig hebben, momenteel worden bediend door warmtepompen.

Verkopen van warmtepompen moeten wereldwijd 15% per jaar blijven groeien

Om te voldoen aan alle bestaande nationale energie- en klimaatbeloften wereldwijd, moeten warmtepompen tegen 2030 bijna 20% van de wereldwijde verwarmingsbehoeften in gebouwen dekken. Als nieuwe installaties wereldwijd op een vergelijkbare manier blijven groeien als de afgelopen twee jaar, is de wereld bijna op weg om deze mijlpaal te bereiken. Maar als de wereld tegen 2050 netto nuluitstoot wil bereiken, moeten de verkopen met meer dan 15% per jaar groeien in dit decennium.

Installaties van warmtepompen blijven geconcentreerd in nieuwe gebouwen en bestaande eengezinswoningen. Meergezinsappartementen en commerciële ruimtes zullen een prioriteitsgebied moeten zijn als de groei zich solide wil voortzetten. De energie-efficiëntie van renovaties moet ook worden versneld om ervoor te zorgen dat nieuwe warmtepompen die in bestaande gebouwen worden geïnstalleerd zo efficiënt mogelijk zijn en niet te groot zijn. Dit zal de upfront- en bedrijfskosten voor consumenten verlagen en de druk op stroomsystemen verminderen.

Warmtepompen steeds belangrijker bij de overgang naar een duurzame toekomst

Warmtepompen spelen een steeds belangrijkere rol in de wereldwijde overgang naar veilige en duurzame verwarming, en hun groei wordt verwacht door te zetten. Overheden, beleidsmakers en leiders in de industrie moeten blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat warmtepompen breed worden toegepast en hun potentieel volledig wordt benut.

Wil jij als installateur ook profiteren van de stijgende verkopen van warmtepompen?

Climer Benelux ontvang iedere twee weken nieuwe voorraad uit de fabriek in Spanje. Zo kunnen wij iedere installateur die snel een warmtepomp wil installeren direct helpen! Wil jij als installateur ook aan de slag met een betrouwbare voorraad warmtepompen? Download dan eens onze brochure en kom achter alle voordelen van werken met Climer. 

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wil het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd?