Plaatsen van een warmtepomp: zo bereken je wat het maximaal toelaatbare geluidsvermogensniveau is

Hoe bepaal je als installatiemonteur van warmtepompen of het geluid van een buitenunit binnen de wettelijke gestelde eisen valt? Wist je dat er specifieke normen zijn gesteld aan het geluid van een buiteninstallatie? Sinds april 2021 gelden er geluidseisen voor (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking. Denk hierbij aan warmtepompen en airco’s voor woningen en woongebouwen. Gelukkig is er een makkelijke manier om te bepalen of jouw plaatsing voldoet aan alle eisen.


Geluidsniveau bepalen

Er is een geluidsniveau bepaald waarvan er sprake mag zijn op de perceelgrens met een ander (bouwwerk)perceel of op de te openen deuren of ramen. In de Regeling Bouwbesluit 2012 kun je de bepalingsmethode van het geluidsniveau terugvinden. Daarnaast lees je ook waar en onder welke omstandigheden je moet meten.

Lees ook: Vergeet de hybride warmtepomp: waarom All-Electric Ready dé oplossing is waar je als installatiemonteur naar zoekt

Akoestische berekeningen

Om het geluidsniveau van de installaties te meten, hebben LBPsight, NVKL, Techniek Nederland, Vereniging Warmtepompen en NVI hun handen ineengeslagen om een rekentool te ontwikkelen. De rekentool geeft een inschatting op basis van akoestische berekeningen wat het vooraf aannemelijk maakt of er voldaan kan worden aan de geluidseis.

Nagenoeg alle warmtepompen van Climer voldoen aan deze geluidseis

Ontdek hier meer over de geluidsnormen en het gebruik van deze rekentool.      

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wil het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd?