Hoeveel invloed heeft de isolatie van een woning op het rendement van een warmtepomp? 


Isolatie is heel belangrijk voor het rendement op je warmtepomp. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe beter een warmtepomp het huis op temperatuur kan houden. Is een woning matig geïsoleerd, dan kan het zomaar onbehaaglijk worden. Maar wanneer zit je nou goed als je een warmtepomp wil installeren?


Of een woning goed genoeg is geïsoleerd zodat je maximaal rendement uit je warmtepomp haalt, hangt in de praktijk vaak af van het bouwjaar van de woning, de soort isolatie en het glas en of een woning qua isolatie al klaar is voor een overstap naar een warmtepomp. In theorie kunnen alle woningen verwarmd worden met een warmtepomp, de vraag is alleen of een niet geïsoleerd huis, welke zijn energie sneller verliest dan dat een warmtepomp kan opwekken dan de overstap dan zou moeten maken?

Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp en welke soort warmtepompen zijn er?

Een warmtepomp installeren in een huis met bouwjaar 1992 of jonger

Volgens voorlichtingsbureau Milieu Centraal hebben huizen vanaf het bouwjaar 1992 voldoende isolatie: sinds dat jaar zijn de bouweisen immers dusdanig aangescherpt dat de isolatie automatisch zou moeten voldoen. Het gaat daarbij om de aanwezigheid van enige vorm van vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Van welk materiaal de isolatie is, maakt volgens Milieu Centraal niet veel uit: glaswol, steenwol, EPS-parels of kunststof schelpjes, ze zijn allemaal prima.

Vanaf de eeuwwisseling hebben huizen ook standaard HR++ glas, een dikkere soort dubbelglas dan daarvoor de standaard was. Dat glas is een andere vereiste voor een goede werking van de warmtepomp. Bij twijfel is zelf te controleren wat voor glas er in het raamwerk zit: houd een aangestoken lucifer of aansteker voor het glas wanneer het buiten donker is, als in de weerkaatsing meerdere vlammetjes met verschillende kleuren te zien zijn, zit je goed.

Een warmtepomp installeren in een huis met bouwjaar 1991 of ouder

Voor huizen van voor 1992, of huizen die om een andere reden minder goede isolatie hebben, geldt dat er waarschijnlijk aanvullende verduurzamingsmaatregelen nodig zijn voordat een warmtepomp goed werkt.

Valt een woning in die categorie, dan kan de bewoner naast deskundig advies inwinnen zelf ook alvast een inschatting maken van hoe het er nu voor staat. Stelregel is, logischerwijs: hoe dikker de isolatie, hoe beter. Hoeveel centimeter precies voldoende is, verschilt per huis.

Om na te gaan hoe dik de huidige muurisolatie bijvoorbeeld is, of hoeveel ruimte daarvoor zou zijn, kan bij een deur of raam gekeken worden hoe dik de totale muur is. Als dat gemeten vanaf binnen in de kamer tot de buitenste laag aan de buitenkant meer dan 24 centimeter is, dan is er hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur die voldoende geïsoleerd is of voldoende geïsoleerd kan worden. Dat stelt het Regionaal Energieloket, een organisatie die schakelt tussen huiseigenaren, gemeentes en bedrijven als het aankomt op het verduurzamen van woningen.

Ook de aanwezigheid van vloerisolatie is te controleren, mits er kruipruimte onder het huis is. Open daarvoor het luik naar de kruipruimte en kijk op het ‘plafond’ van de kruipruimte, aan de onderkant van de vloer dus, of er enige vorm van isolatiemateriaal is aangebracht.Een andere, meer algemene test die consumenten zelf kunnen doen om te controleren of het huis voldoende isolatie heeft, is de zogenaamde ‘50-gradentest’. Stel hiervoor de niet de aanvoertemperatuur van het water van de cv-ketel in op 50 graden in plaats van de vaak gebruikelijke 70 tot 80 graden; want dat is de temperatuur waarmee een warmtepomp ook werkt. Maar zet het vermogen van de cv ketel terug naar ongeveer 30% (of naar de waarde die voor u is uitgerekend als zijnde warmtepomp)  Wordt het huis nog steeds warm genoeg, dan kan er meestal overgestapt worden naar een warmtepomp. Zo niet, dan zijn aanvullende maatregelen nodig. Let er bij deze test op dat de aanvoertemperatuur voor kraanwater niet verlaagd wordt; bij een lagere temperatuur is er risico op legionella.

Wil jij weten waarom steeds meer installatiemonteurs kiezen voor de warmtepompen van Climer? En wil jij als installatiemonteur ook aan de slag met de warmtepompen van Climer? Download dan onze brochure ”Waarom kies je als installatiemonteur voor Climer?

Kennismaken met Climer?

Climer Benelux wil het energieverbruik verminderen en de negatieve impact op het milieu aanpakken door middel van innovatieve en hoogwaardige oplossingen die makkelijk en stil in gebruik zijn. Benieuwd?