Je huis verduurzamen met een warmtepomp: 3 punten om op te letten
Je kunt met een warmtepomp de CO2 uitstoot van je woning aanzienlijk verlagen. Wil jij maximaal profiteren van jouw nieuwe warmtepomp? Let dan ook op deze drie belangrijke punten.
Met een warmtepomp kun je vrijwel altijd de netto CO2-uitstoot van de woning verlagen. Deze uitspraak kan reeds ondersteund worden met concrete cijfers. Bij een hybride warmtepomp bijvoorbeeld kun je de CO2-uitstoot gemiddeld zo’n 30 procent verlagen, voor een volledig elektrische warmtepomp kan dat oplopen tot gemiddeld 60 procent. Het genereren van warmte zorgt voor minder CO2-uitstoot dan bij gas het geval is.
Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp en welke soort warmtepompen zijn er?
Als de warmtepomp gevoed wordt met groene stroom van de energiemaatschappij of door zonnepanelen op het dak kan de milieuwinst nog groter zijn, al blijft het de vraag hoe groen de groene stroom van energiemaatschappijen daadwerkelijk is.
Je huis verduurzamen met een warmtepomp: let ook op je isolatie
Een enorme daling in uitstoot na de installatie van een warmtepomp is niet geheel vanzelfsprekend. Als een woning maar net voldoende geïsoleerd is dan moet een warmtepomp hard werken om het huis te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik kan dan hard oplopen, meer dan bijvoorbeeld eventuele zonnepanelen aankunnen. Let er dus op dat je de woning ook goed geïsoleerd hebt. Stoken voor de de buitenwereld is altijd zonde. En als je zeer veel elektriciteit verbruikt die ook nog eens niet groen opgewekt wordt door je energiemaatschappij, dan is je impact op het milieu, en je portemonnee, minder groot dan je vooraf misschien gehoopt had.
Je huis verduurzamen met een warmtepomp: let ook op de cv-installatie
De overstap naar een warmtepomp is ook minder duurzaam als daarvoor een cv-installatie weggaat die eigenlijk nog jaren meekan. In zo’n geval is een hybride warmtepomp waarschijnlijk duurzamer: daarmee ga je in ieder geval voor een deel alvast van het gas af, zonder dat de cv-ketel vroegtijdig verdwijnt. Als de cv-ketel vervolgens eerder stuk gaat dan de hybride warmtepomp, kan er een nieuwe ketel naast geïnstalleerd worden. Dat is ook na 2026 toegestaan, want het betreft dan immers een duurzamere combinatie dan een cv-ketel alleen. De pomp raakt dus niet overbodig.
Als je weet dat je cv-ketel nog maar een paar jaar te gaan heeft, kun je ook die tijd uitzitten en (als je huis het toelaat) daarna in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp: dat is ook na 2026 niet verplicht, maar wel de meest duurzame optie.
Is een warmtepomp altijd de investering waard?
Of het de investering waard is, hangt ook af van hoe lang iemand nog in het huis woont. Als de woningeigenaar bijvoorbeeld weet dat hij of zij binnen een paar jaar na de overstap verhuist, is de kans groot dat de (hybride) warmtepomp zich binnen die tijd niet terugverdient. De vraag is dan of de woningeigenaar bij verkoop van het huis de investering eruit haalt.
Het werd voor Nederlandse gemeenten verplicht om in 2021 een ‘Transitievisie Warmte’ op te stellen. Daarin beschrijven gemeenten in welke wijken, buurten en kernen ze in de periode tot en met 2030 aan de slag gaan met de verduurzaming van de gebouwde omgeving, op het gebied van gasloos verwarmen. Als een woningeigenaar die in zo’n wijk woont net daarvoor een warmtepomp wil laat installeren, is het eveneens de vraag of die investering het waard is, zowel qua kosten als op het vlak van duurzaamheid. De gemeente zou dan immers grotendeels opdraaien voor de kosten van de ontwikkeling.
Wil jij weten waarom steeds meer installatiemonteurs kiezen voor de warmtepompen van Climer? En wil jij als installatiemonteur ook aan de slag met de warmtepompen van Climer? Download dan onze brochure ”Waarom kies je als installatiemonteur voor Climer?”