Wanneer heeft een woning genoeg ruimte voor een warmtepomp?
Ben jij op zoek naar een warmtepomp? Of ben je misschien een installateur die een warmtepomp wil installeren? Dan is het goed om te weten of de woning waarin de warmtepomp geplaatst dient te worden wel over voldoende ruimte voor een warmtepomp beschikt. Of een woning geschikt is hangt af van enkele factoren. Zo moet er vanzelfsprekend voldoende ruimte voor de warmtepomp zijn. Maar zelfs dan ligt het nog aan welke warmtepomp je kiest.
Iedere warmtepomp bestaat uit ten minste een binnendeel en een buitendeel. Voor beide is ruimte nodig.
Hoeveel ruimte heeft het buitendeel van de warmtepomp nodig?
Het buitendeel van een (hybride) lucht-waterwarmtepomp wordt geplaatst op een plat dak, aan de gevel of in de tuin. Voor een pomp met een vermogen tot 8kW is een plek van zo’n 90 centimeter breed, 75 centimeter hoog en 35 centimeter diep nodig. Bij wat meer vermogen is dat al snel zo’n 110 centimeter breed, eveneens 75 centimeter hoog en 50 centimeter diep.
In sommige gevallen valt het buitendeel groter uit. Een handige methode is: houd aan dat er een ruimte van 2 meter breed, 1 meter hoog en 1 meter diep nodig is. Verder moet het buitendeel rondom vrij zijn om lucht aan te trekken en is er plek nodig voor de leidingen naar het binnendeel.
Lees ook: Hoe werkt een warmtepomp en welke soort warmtepompen zijn er?
Bij een warmtepomp met bodembron is er keuze om de leidingen die de warmte uit de bodem halen horizontaal of verticaal in de bodem te verwerken. Voor beide systemen zijn dus graafwerkzaamheden in de tuin nodig. Bij de horizontale variant wordt ongeveer twee keer de woonoppervlakte afgegraven, minimaal 1,5 meter diep. Bij een verticale variant worden één of meer gaten geboord tot een diepte van ongeveer 150 tot 250 meter. De diepte en het aantal benodigde boringen hangen af van de bodemsamenstelling en het benodigde vermogen. De leidingen lopen bij beide systeem onder de grond rechtstreeks naar het binnendeel.
Hoeveel ruimte heeft het binnendeel van een warmtepomp in de woning nodig?
De benodigde ruimte voor het binnendeel varieert sterk. Het binnendeel van een hybride warmtepomp (en dus zonder opslagvat) is ongeveer het formaat van vier op hun kant opgestapelde bierkratjes en hangt aan de muur in de buurt van de cv-ketel.
Bij een volledig elektrische warmtepomp (zowel met bodembron als met lucht) bestaat het binnendeel in feite uit twee delen: de warmtepomp/buffervat, en een boiler om warm water uit de kraan snel te kunnen leveren. De warmtepomp/Buffer heeft vaak hetzelfde formaat als bij de hybride variant maar dan komt er een halve meter bij in hoogte, en dan het formaat van de gekozen boiler, welke vaak vergelijkbaar is in formaat. Een steeds vaker voorkomende oplossing is de combi van het buffervat aan de onderzijde en de boiler er bovenop in 1 toren deze all in one oplossing is meestal zo groot als een hoge koelkast: 80 bij 80 centimeter en 180/200 centimeter hoog.
Er bestaan ook varianten waarbij de volledig elektrische warmtepomp een monoblok is. De binnenunit is dan een buffer en boiler welke ook in één apparaat zijn verwerkt per merk is het verschillend of de delen ook fysiek van elkaar gescheiden zijn; zo’n apparaat is weer iets kleiner, 60 bij 60 centimeter en 180/200 centimeter hoog.
Wil jij weten waarom steeds meer installatiemonteurs kiezen voor de warmtepompen van Climer? En wil jij als installatiemonteur ook aan de slag met de warmtepompen van Climer? Download dan onze brochure ”Waarom kies je als installatiemonteur voor Climer?”