Meer dan hybride: waarom je als installatiemonteur een all-electric ready warmtepomp wil installeren

Het is een spannende tijd voor de bouw- en installatiebranche. Zeker nu de energietransitie in volle gang is en de prijzen voor fossiele brandstoffen alleen maar stijgen. De overheid start met hybride oplossingen maar de fabrikanten zelf willen graag nog een stapje verder! Hiermee stijgt de behoefte aan All-Electric Ready oplossingen, om de energierekening te drukken en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Warmtepompexpert Climer Benelux springt hier op in met het nieuwe All-Electric Ready concept.


Ga niet voor een hakken over de sloot hybride oplossing, maar ga middels een doordacht plan, via een tijdelijke tussenstap van All-Electric Ready naar All-Electric. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de stabiele werking van de Airys ACP lucht/water warmtepomp die zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot een volwaardige vervanger van de cv-ketel!

Maak kennis met het All-Electric Ready concept van Climer Benelux

Met het warmtepomptechniek All-Electric Ready concept van Climer Benelux zijn er nu dus ook oplossingen voor de bestaande bouw. Climer Benelux is al ruim 5 jaar importeur van Climer Technologies SSL. Een van Europese marktleiders en fabrikant van verschillende warmtepompoplossingen. Afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op gebied van warmtepompen.

Lees ook: Hoeveel invloed heeft de isolatie van een woning op het rendement van een warmtepomp?

Hoewel warmtepompen al decennia bestaan vraagt de Nederlandse markt om innovatie en verbetering van bestaande producten. De ACP lucht/water warmtepomp heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de volwaardige vervanger van o.a. de cv-ketel. Ook voor de gestapelde bouw is de lucht/water warmtepomp een bewezen techniek.

Het All-Electric Ready concept ook bewezen bij lage temperaturen en sneeuw

‘’We waren bij Climer enorm blij met de koude periode in de winter van 2021. Een periode waarin zichtbaar werd dat sneeuw en lage temperaturen geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van deze systemen. De techniek wordt ook in Scandinavische landen toegepast en functioneert daar ook prima.” Met deze techniek kan ook een prima oplossing voor de bestaande bouw in Nederland worden aangereikt, waarbij middels het All-Electric Ready concept kan worden doorgepakt naar een All-Electric systeem.

Verduurzaming bestaande bouw

‘’De bestaande bouw moet voor 2050 van het gas af”, geeft Johan van Diessen van Climer Benelux aan. ”De Airys ACP biedt op dit gebied veel mogelijkheden. Deze lucht/water warmtepomp kan als monovalente opstelling worden geplaatst, maar ook als hybride. De focus ligt uiteraard op het maximaal terugdringen van gasgebruik. De Climer productlijn heeft hiervoor een volledig programma van All-Electric Ready lucht/water warmtepompen ingericht. Met deze systemen kan verwarmd en gekoeld worden zonder gasverbruik.

Even voor de duidelijkheid, en om misschien wel wat onduidelijkheden weg te halen ‘De lucht/water warmtepomp is ontwikkeld voor de zwaarste omstandigheden’. Het is dus geen ‘hakken over de sloot oplossing’, maar een volwaardige, toekomstbestendige oplossing. Bij woningen die gebouwd zijn na 2000 is gasloos prima haalbaar. Het is dus een gemiste kans om hier een klassieke hybride oplossing te plaatsen. Het is beter om hier direct voor All-Electric Ready te gaan.” Bij oudere woningen is het lastiger om te bepalen of deze gelijk gasloos gemaakt kunnen worden. Je kunt hier achter komen door de cv-ketel op een maximale aanvoer van 50 graden te zetten. In de winterperiode kan zo eenvoudig bepaald worden of de woning warm genoeg blijft en dat er overgaan kan worden op een monovalente installatie, ook met het bestaande afgifte systeem.

Een energiebelasting even zwaar als dat van een koffiezetapparaat

‘’Bij All-Electric wordt vaak gezegd dat het elektriciteitsnet door gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s wordt overbelast, maar het probleem zit juist in de duurzame opwekking van energie waardoor de grootste uitdagingen ontstaan”, vertelt van Diessen. ‘’Aanpassingen in de elektra-infrastructuur zijn daarom vaak nodig maar vaak ook niet vereist. Daarnaast is enige nuance op zijn plaats: als je een volledig All-Electric woning hebt, dus met een warmtepomp en een elektrische auto kun je volstaan met een gewone woningaansluiting van 3 x 25 ampère.” De Climer Warmtepompen hebben een vergelijkbare energiebelasting als in elk huishouden voorkomend koffiezetapparaat. Dat er dus een netverzwaring benodigd is voor een warmtepomp is in veel gevallen een “broodje aap” verhaal.

Smart Grid Ready

Smart Grid Ready is een geschikte combinatie met tapwater binnen de All-Electric Ready systemen. Het overschot aan opgewekte elektriciteit van de pv-panelen kan gebruikt worden om het water in de boiler te verwarmen op momenten dat de zon schijnt. Alle Climer warmtepomp systemen zijn voorzien van het Smart-Grid Ready-label. De elektrische apparaten, auto en warmtepomp in huis kunnen gebruik maken van de opgewekte elektriciteit. Ze ontlasten het net in de zomer. Maar ook kan er gekozen worden om bijvoorbeeld het tapwater middels thermodynamische panelen te voeden. Dit zijn warmtepomp verdampingspanelen welke op dezelfde manier werken als een normale warmtepomp, maar kunnen in de zomer (ook in de winter) in een royale tapwater behoefte voorzien.

Hoe verbouw je richting een All-Electric Ready oplossing?

Er wordt momenteel veel geïnvesteerd in verduurzaming van de woning. Dat is nu makkelijk te doen, want je kunt hiervoor eenvoudig een hypotheek krijgen. Daarnaast is de ISDE subsidie verruimd, waardoor er financieel veel mogelijkheden zijn om stappen naar All-Electric te maken. All-Electric Ready is vaak een geleidelijk proces door bijvoorbeeld eerst de spouw te isoleren, pv-panelen aan te schaffen en voor vloerverwarming te kiezen en zo in stappen naar All-Electric te gaan.

‘’Het is beter om direct te gaan voor een All-Electric Ready systeem als opstap naar All-Electric.”

Iedereen kan hier zijn eigen weg in kiezen die het best geschikt is voor zijn situatie. Met All-Electric Ready kun je met een volwaardige warmtepomp doorpakken naar All-Electric. Voor iedere situatie is er een passende lucht/water warmtepomp. Climer heeft hiervoor verschillende oplossingen welke passend zijn in heel veel situaties. Je moet dan goed nadenken wat je wilt, niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn”, legt van Diessen uit. ”Het gevaar van de hybride weg is dat je denkt dat je voor de langere termijn klaar bent, maar All-Electric Ready is wat anders dan hybride. Hybride is een tijdelijke oplossing!!, want die kan niet doorgepakt worden naar All-Electric. Met All-Electric Ready kun je de sprong wel maken naar All-Electric. All-Electric is nu al bij veel woningen toepasbaar. Bij oudere woningen is ons advies uiteraard om eerst het energieverbruik te verminderen door de woning eerst te isoleren.” maar door de nieuwe technieken kan dat ook in een later stadium, en betaald worden uit de besparing die men realiseert op het gasverbruik.

Meerwaarde met samenwerking

Climer-Benelux is een totaalleverancier. ”We bieden samenwerking met meerwaarde”, zegt van Diessen. ”Wij adviseren en begeleiden installateurs, adviseurs, aannemers en opdrachtgevers in de bouwkolom. Uiteraard leveren we hierbij input ten aanzien van onze duurzame klimaatconcepten, maar ook op het terrein van wetgeving, SWK/Woningborg en BENG. Om de markt aanvullend te informeren over All-Electric Ready organiseert Climer Benelux geregeld product kennismakingsdagen. Hierbij wordt het verschil uitgelegd tussen hybride, All-Electric Ready en All-Electric. Heb jij als installatiemonteur interesse om daar meer over te leren? Neem dan gerust contact met ons op. Of download de ”Waarom kies je als monteur voor Climer” brochure.

FAQs

Hoe werken thermodynamische panelen?

Thermodynamische panelen werken volgens het principe van de thermodynamische cyclus. Het koudemiddel in de buizen wordt door een compressor verwarmd. Het warme koudemiddel wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid, waar het warmte afgeeft aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

De thermodynamische cyclus

De thermodynamische cyclus is een cyclus van vier processen die de warmte uit de buitenlucht onttrekken en overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden.

  1. Compressie: De compressor zuigt het koudemiddel aan en verhoogt de druk en de temperatuur.
  2. Verdamping: Het koudemiddel wordt geëvapareerd in de verdamper. Dit proces kost energie, die wordt geleverd door de compressor.
  3. Verdampingswarmteoverdracht: Het koudemiddel neemt warmte op uit de buitenlucht.
  4. Condensatie: Het koudemiddel wordt geconserveerd in de condensor. Dit proces geeft warmte af.

De warmtewisselaar

De warmtewisselaar is een apparaat dat de warmte uit het koudemiddel overdraagt aan het water of de ruimte die verwarmd moet worden. De warmtewisselaar is meestal gemaakt van metaal of kunststof.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Thermodynamische panelen vs. de traditionele warmtepomp, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen thermodynamische panelen en een traditionele lucht/water warmtepomp is dat een thermodynamische warmtepomp geen actieve ventilator bezit waarmee geforceerd lucht langs de verdamper wordt geblazen. Thermodynamische panelen onttrekken op een ‘natuurlijk manier’ energie uit de buitenlucht.

Thermodynamische panelen zijn dus een type warmtepomp en hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtepompen:

  • Er wordt geen actieve buitenunit toegepast bij een thermodynamische warmtepomp waardoor deze buiten volledig (0 dB) stil is.
  • Een thermodynamische warmtepomp werkt altijd. Zelfs bij koude temperaturen kunnen ze nog steeds energie onttrekken aan de lucht.
  • Een thermodynamische warmtepomp is onderhoudsarm. De thermodynamische panelen hebben geen bewegende delen en hoeven daarom niet vaak te worden onderhouden.

Traditionele lucht/water warmtepompen hebben ook een aantal voordelen:

  • Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan vermogens, zodat ze geschikt zijn voor elke woning of bedrijf.
  • Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Ze zijn eenvoudig te installeren.

De keuze tussen thermodynamische panelen en een lucht/water warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Het benodigde vermogen om het object op temperatuur te krijgen.
  • Ruimte en/of geluidscriteria. Is er ruimte om een lucht/water warmtepomp te plaatsen? Thermodynamische panelen zijn flexibel te plaatsen.
  • Het budget. Thermodynamische panelen zijn duurder in aanschaf dan normale warmtepompen.
  • De snelheid waarop een vat moet worden opgewarmd. Als er snel veel warmte nodig is, is een lucht/water warmtepomp met een hoog vermogen een betere keuze.

Het is raadzaam om advies te vragen aan een installateur voordat je thermodynamische panelen wilt installeren. De installateur kan je helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Als installateur en als eindgebruiker kun je contact opnemen met Climer Benelux, dé experts in Nederland op het gebied van thermodynamische panelen. 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd is de besparing per jaar gedeeld door de totale investering. Dit is voor iedere situatie verschillend en hangt ook sterk af van de energieprijzen. Uiteraard is het zo dat als de gasprijs sterker stijgt dan de elektriciteitsprijs, de warmtepomp sneller is terugverdiend.

Bovendien is een huis dat geschikt is (gemaakt) voor en voorzien van een warmtepomp meer waard (beter energielabel).

De terugverdientijd is niet voor iedereen bepalend voor het maken van de investering in een warmtepomp. Voor veel mensen is het klimaat een belangrijke overweging: het niet meer hoeven verbranden van fossiele brandstoffen. Ook is een veelgehoorde overweging: minder afhankelijkheid.

Men kan zich ook afvragen: in hoeveel jaar heb ik mijn keuken terugverdiend?
Een warmtepompoplossing van Climer is een kwalitatief hoogstaande investering in comfort. Dat is ook wat waard.

Hoeveel kan men besparen op de gasrekening bij het toepassen van een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt voor een flinke vermindering (hybride, all electric ready) of volledige vervanging (all electric) in het gebruik van aardgas.
Daarvoor in de plaats gaat men meer elektriciteit gebruiken.

Een mogelijke besparing in € hangt natuurlijk van huidige en toekomstige gas- en elektraprijzen af.
Hiernaast zijn er ook factoren waar men persoonlijk invloed op heeft, waaronder de instellingen, regeling en plaatsing van de warmtepomp, het afgiftesysteem, de isolatiewaarde van het huis, het klimaat, de comfortwensen en het gedrag van het huishouden.

Door al deze factoren is iedere situatie anders en kan je hier geen bedrag of besparing aan koppelen.

In het ideale geval kun je het gasverbruik in m3 vermenigvuldigen met twee om op het extra elektriciteitsverbruik in kWh uit te komen. Dus idealiter zal 2000 m3 gas per jaar neerkomen op 4000 kWh extra elektriciteitsverbruik. In minder ideale situaties zal je rekening moeten houden met een factor 2,5 of hoger. Daarmee kun je in combinatie met de energieprijzen grofweg berekenen wat men zal besparen.

Welkom bij Climer

Climer Benelux is exclusief distributeur van Climer warmtepompen in de Benelux en dé specialist in thermodynamische warmtepompen.
Meer informatie? Bekijk onze brochure!

Ga naar de bovenkant